Proste i pyszne naleśniki bez jajek
35 min
4 porcje
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Woda (najlepiej gazowana) - 260 ml
- Mleko - 260 ml
- Olej (lub masło) - 50 g
- Sól - szczypta
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Jeśli zamiast oleju używasz masła, to zacznij od rozpuszczenia go w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie przestudź. Do wysokiej miski włóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj je za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 10-15 minut.
Naleśniki smaż na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej niewielką ilością oleju. Ja zazwyczaj przed pierwszym naleśnikiem smaruję patelnie olejem, a później już nie.
Naleśniki bez jajek podawaj z ulubionym farszem. Może to być zarówno nadzienie słodkie (np. z dżemem lub białym serem), jak i wytrawne (np. ze szpinakiem lub z pieczarkami).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze