Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
45 min
4 porcje
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Kaloryczność: 182 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Papryka słodka (w proszku) - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 2-3 łyżki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Bulion - 600 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
- Ziemniaki - 600 g
Przygotowanie
Przygotuj pulpety: mięso mielone wymieszaj w misce z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Z masy uformuj niewielkie kuleczki, obtocz je w mące pszennej i podsmaż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Ściągnij pulpety z patelni i odstaw na bok.
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 1 Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-krok-1-800x450.jpg)
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek możesz ewentualnie przecisnąć przez praskę. Podsmaż cebulę oraz czosnek na tej samej patelni co pulpety. Dodaj bulion, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość zagotuj.
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 2 Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-krok-2-800x450.jpg)
Do sosu włóż podsmażone pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 3 Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-krok-3-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Obierz i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie (około 25 minut). W zależności od preferencji, ziemniaki możesz ubić lub podawać całe kawałki.
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 4 Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-krok-4-800x450.jpg)
Pulpety w sosie pomidorowym podaj wraz z ziemniakami. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podaj do nich ulubioną surówkę.
![Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 5 Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10778-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze