Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

50 min
6 porcji
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Foto: Mara Zemgaliete, AdobeStock
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, co absolutnie nie ujmuje mu smaku i popularności przy rodzinnym stole. Znając ten podstawowy przepis, można wyczarować wykwintne dania, łącząc mięso z różnymi dodatkami!
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (wieprzowe) - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Pomidory z puszki (drobno krojone) - 1 puszka
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra (mielona) - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

W misce łączymy mięso mielone z całymi jajkami, przyprawami, natką pietruszki, bułką tartą i wcześniej podsmażoną cebulą. Masa powinna być kleista, wówczas pulpety przygotujesz z łatwością.
Formuj pulpety według własnego uznania, jednak staraj się, aby były podobnej wielkości, to pozwoli im równomiernie się dosmażyć. Usmaż pulpeciki na mocno rozgrzanej patelni, aż skórka będzie ciemnobrązowa.
Podczas smażenia przygotuj w osobnym garnku sos pomidorowy. Wlej puszkę pomidorów i dopraw przyprawami do smaku, pomijając sól. Przełóż usmażone pulpeciki i w razie konieczności dolej odrobinę wody.
Pulpety w sosie powinny się gotować około 20 minut, po tym czasie możesz je podać w towarzystwie ryżu lub spaghetti.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze