Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

55 min
6 porcji
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym
Foto: IngridsI, AdobeStock
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to łatwiejsza wersja popularnych polskich gołąbków. Przepis ten zapewni Ci przygotowanie wyszukanego obiadu bez większych trudności. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryz.
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (wieprzowo-wołowe) - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Kapusta biała (może być pekińska, lodowa) - 1 sztuka
  • Passata pomidorowa - 500 g
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra (mielona) - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Kroimy kapustę w cienkie, nieduże paseczki (lub kostkę) i parzymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Dzięki temu kapusta w pulpecikach będzie miękka. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i podsmażamy na odrobinie oleju, aż zmięknie.
Wymieszaj w misce mięso mielone z całymi jajkami, przyprawami, natką pietruszki, bułką tartą, podsmażoną cebulą i wcześniej przygotowaną i ostudzoną kapustą. Masa powinna być kleista, żeby z łatwością uformować pulpety.
Formuj pulpety tak, aby były podobnej wielkości – co zapewni, że każdy z nich podsmaży się równomiernie. Usmaż pulpeciki na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony i pilnuj, aby się nie przysmażyły zbyt mocno.
Przygotuj w osobnym garnku sos pomidorowy, wlewając do niego passatę i dosypując przyprawy do smaku. Przełóż usmażone pulpeciki i w razie konieczności dolej odrobinę wody. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze