Dania z białej kapusty

7 przepisów
Surówka z białej kapusty i marchewki

Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej

Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Gołąbki bez zawijania

Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Surówka Colesław z białej kapusty

Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Chińska surówka z białej kapusty

Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to łatwiejsza wersja popularnych polskich gołąbków. Przepis ten zapewni Ci przygotowanie wyszukanego obiadu bez większych trudności. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryz.

Dania z białej kapusty – przepisy

Niewiele warzyw jest tak uniwersalnych, jak biała kapusta, zwana również kapustą włoską. Dania z białej kapusty skrywają w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także dużą zawartość witamin. Kapustę wykorzystuje się w dużej ilości w kuchni polskiej, ale także w kuchni niemieckiej i austriackiej, czy kuchni czeskiej. Dania z białej kapusty w każdym z tych krajów nieco się od siebie różnią, ale zawsze pozostają bardzo smaczne. Sprawdź nasze przepisy, a przekonasz się jak pyszne są potrawy z białej kapusty.

Z białej kapusty można przygotować dania na ciepło oraz dodatki do dań głównych, jak surówki. Dania z białej kapusty na ciepło to na przykład tradycyjne, polskie gołąbki. Jeśli zaś chodzi o surówki to można wręcz śmiało powiedzieć, że biała kapusta jest ich podstawą. Do posiekanej kapusty dodawane są inne świeże warzywa i w ten sposób powstaje idealny warzywny dodatek do obiadu lub kolacji.

Liście kapusty są jędrne i miejscowo wręcz twarde, jeśli więc chcesz przygotować gotowane dania z białej kapusty, musisz je odpowiednio długo gotować lub w pierwszej kolejności sparzyć liście gorącą wodą lub zblanszować. Jeśli w Twoim menu królują dania z białej kapusty na zimno nie musisz się tym przejmować – to właśnie jej jędrność sprawia, że surówki z niej przygotowane są tak przyjemnie chrupiące.

Dania z białej kapusty to najczęściej posiłki na kilka dni lub posiłek dla naprawdę dużej rodziny. Biała kapusta to duże warzywo, którego liście wystarczą na pełen, duży garnek gołąbków lub naprawdę dużą miskę surówki. Na szczęście dania z białej kapusty można przechowywać w lodówce i cieszyć się nimi przez wiele dni bez utraty walorów smakowych czy zdrowotnych.