Puszyste naleśniki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 min
2 porcje
Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Mąka orkiszowa (pełnoziarnista) - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Mleko - 1 szklanka
- Woda gazowana - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz wodę wymieszaj w misce na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, aby ciasto zgęstniało.
Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju i wylewaj po porcji ciasta. Smaż z obu stron przez około 1 minutę, tak aby naleśniki były ładnie zarumienione.
Naleśniki z mąki orkiszowej możesz podawać tak jak zwykłe – na słodko (np. z dżemem czy twarogiem) lub na wytrawnie (np. z farszem szpinakowym czy pieczarkowym).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze