Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika
1 godz. 20 min
8 porcji
Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
Kaloryczność: 184 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na roladki
- Schab wieprzowy - 80 dag
- Pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
Na farsz
- Pieczarki - 40 dag
- Ser żółty - 15 dag
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Masło klarowane - 2-3 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Schab umyj, osusz i pokrój na 8 równych plastrów. Kotlety rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie przypraw pieprzem, solą i majerankiem. Odstaw na trochę do lodówki, aby mięso przeszło przyprawami.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki lub możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pietruszkę posiekaj.
Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i całość podsmaż, aż cała woda wyparuje i pieczarki się ładnie zarumienią. Dodaj pietruszkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Każdy kawałek mięsa posyp serem i wyłóż porcję farszu z pieczarek. Kotlety zawiń ciasno w roladki i przekuj wykałaczką, aby się nie rozpadły.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek, umieść w nim roladki, przykryj je folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po tym czasie odkryj roladki, zwiększ temperaturę do 240 C i piecz około 10 minut do zarumienienia.
Roladki podawaj z sosem powstałym w trakcie pieczenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Można do nich podać ziemniaki, na przykład w postaci puree lub pieczone. Przygotuj do nich również ulubioną surówkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze