Tradycyjna ryba po grecku jak u babci
50 min
6 porcji
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci Tradycyjna ryba po grecku jak u babci](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na smażoną rybę
- Biała ryba (filet) - 800 g
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Na sos warzywny
- Marchewka - 4 sztuki
- Korzeń pietruszki - 2 sztuki
- Seler (korzeń) - 100 g
- Cebula - 1-2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- Woda - 1 szklanka
- Ziele angielskie - 2-3 kuleczki
- Liść laurowy - 1-2 sztuki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj marchew, seler oraz pietruszkę i smaż jeszcze 5 minut.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-1-1600x900.jpg)
Następnie wlej szklankę wody, dodaj przyprawy i duś całość pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-2-1600x900.jpg)
W międzyczasie przygotuj rybę. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszaj sól oraz pieprz i każdy kawałek ryby posyp z obu stron mieszanką przypraw.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-3-1600x900.jpg)
Przygotuj 3 talerze: 1 głęboki i 2 płaskie. W głębokim talerzu roztrzep jajko, na jeden płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi – bułkę tartą. Panieruj rybę w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-4-1600x900.jpg)
Rozgrzej patelnię z olejem i każdy kawałek ryby smaż z obu stron po 3-4 minuty – panierka powinna nabrać złocistego koloru, ale się nie przypalić. Jeśli ryba szybko się przypala, zmniejsz moc palnika.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 5 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-5-1600x900.jpg)
Do naczynia, w którym chcesz podać rybę (może to być np. naczynie żaroodporne), nałóż trochę sosu – aby przykryć dno. Ułóż pojedynczą warstwę ryby i przykryj ją sosem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całą rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinien być sos.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 6 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-6-1600x900.jpg)
Rybę po grecku możesz podać na zimno (w temperaturze pokojowej) lub na ciepło. Wierzch można udekorować natką pietruszki.
![Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 7 Tradycyjna ryba po grecku jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 7](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-krok-7-1600x900.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze