Ryba po grecku

50 min
6 porcji
Ryba po grecku
Foto: Yuliia Stsepeleva
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.

Składniki

Na smażoną rybę
  • Biała ryba (filet) - 800 g
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Olej - do smażenia
Na sos warzywny
  • Marchewka - 4 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • Seler (korzeń) - 100 g
  • Cebula - 1-2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • Woda - 1 szklanka
  • Ziele angielskie - 2-3 kuleczki
  • Liść laurowy - 1-2 sztuki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sosu. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj marchew, seler oraz pietruszkę i smaż jeszcze 5 minut.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 1
Następnie wlej szklankę wody, dodaj przyprawy i duś całość pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj rybę. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszaj sól oraz pieprz i każdy kawałek ryby posyp z obu stron mieszanką przypraw.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 3
Przygotuj 3 talerze: 1 głęboki i 2 płaskie. W głębokim talerzu roztrzep jajko, na jeden płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi – bułkę tartą. Panieruj rybę w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 4
Rozgrzej patelnię z olejem i każdy kawałek ryby smaż z obu stron po 3-4 minuty – panierka powinna nabrać złocistego koloru, ale się nie przypalić. Jeśli ryba szybko się przypala, zmniejsz moc palnika.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 5
Do naczynia, w którym chcesz podać rybę (może to być np. naczynie żaroodporne), nałóż trochę sosu – aby przykryć dno. Ułóż pojedynczą warstwę ryby i przykryj ją sosem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całą rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 6
Rybę po grecku możesz podać na zimno (w temperaturze pokojowej) lub na ciepło. Wierzch można udekorować natką pietruszki.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 7
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze