Ryba po grecku

50 min
6 porcji
Ryba po grecku
Foto: Yuliia Stsepeleva
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.

Składniki

Na smażoną rybę
  • Biała ryba (filet) - 800 g
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Olej - do smażenia
Na sos warzywny
  • Marchewka - 4 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • Seler (korzeń) - 100 g
  • Cebula - 1-2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • Woda - 1 szklanka
  • Ziele angielskie - 2-3 kuleczki
  • Liść laurowy - 1-2 sztuki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sosu. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj marchew, seler oraz pietruszkę i smaż jeszcze 5 minut.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 1
Następnie wlej szklankę wody, dodaj przyprawy i duś całość pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj rybę. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszaj sól oraz pieprz i każdy kawałek ryby posyp z obu stron mieszanką przypraw.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 3
Przygotuj 3 talerze: 1 głęboki i 2 płaskie. W głębokim talerzu roztrzep jajko, na jeden płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi – bułkę tartą. Panieruj rybę w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 4
Rozgrzej patelnię z olejem i każdy kawałek ryby smaż z obu stron po 3-4 minuty – panierka powinna nabrać złocistego koloru, ale się nie przypalić. Jeśli ryba szybko się przypala, zmniejsz moc palnika.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 5
Do naczynia, w którym chcesz podać rybę (może to być np. naczynie żaroodporne), nałóż trochę sosu – aby przykryć dno. Ułóż pojedynczą warstwę ryby i przykryj ją sosem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całą rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 6
Rybę po grecku możesz podać na zimno (w temperaturze pokojowej) lub na ciepło. Wierzch można udekorować natką pietruszki.
Ryba po grecku - jak zrobić, przepis, krok 7
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Ryba po grecku – przepis

Czy wiesz dlaczego ryba po grecku zyskała taką nazwę, mimo że w Grecji jest zupełnie nieznana? Chodzi o sposób, w jaki polscy smakosze postrzegają kuchnię grecką i w ogóle śródziemnomorską. Większość składników składających się na tę potrawę silnie kojarzy się nam z krajami śródziemnomorskimi: sos pomidorowy, gotowane warzywa korzeniowe, cebula czy ryba. Ryba po grecku podawana jest głównie (a w niektórych domach wyłącznie) na kolację wigilijną podczas świąt Bożego Narodzenia. Stanowi jedną z tradycyjnych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

W każdym domu ryba po grecku ma swoją własną wersję. Przepisy różnych gospodyń różnią się składnikami warzywnego farszu lub sposobem przygotowania ryby. Wśród podstawowych składników farszu można wymienić marchew, pietruszkę (korzeń), cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Popularna jest również ryba po grecku z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku. Do przepisu można również wykorzystać różne rodzaje białej ryby: karpia, dorsza lub mintaja. Do ryby po grecku nie poleca się dodawać łososia.

Ryba po grecku wymaga długiego przygotowania, dlatego warto jest się za nią zabrać rano w wigilijny dzień lub nawet dnia poprzedzającego Wigilię. Osobno przygotowuje się rybę, którą smaży się na patelni w panierce (albo z jajka i mąki albo jajka i bułki tartej) i osobno przygotowuje się farsz, który również trzeba usmażyć. Następnie w głębokim naczyniu układa się rybę i na jej wierzchu farsz.

Tradycyjnie ryba po grecku podawana jest jako jedno z dań głównych na Wigilii i podawana jest na zimno. Niektóre gospodynie podają potrawę również w wersji na ciepło, wszystko zależy od upodobań domowników i świątecznych gości. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, ryba po grecku zawsze stworzy prawdziwie polski, tradycyjny klimat!