Sałatka z arbuzem i fetą

15 min
6 porcji
Sałatka z arbuzem i fetą
Foto: Aleksandra Maksimowska
Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę
  • Arbuz - 500 g
  • Ser feta - 200 g
  • Rukola - 200 g
  • Pomidory - 200 g
  • Oliwki (czarne) - garść
  • Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik łuskany) - garść
Na dressing
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pomidory i ser feta pokrój w kostkę, a oliwki odsącz z zalewy.
Sałatka z arbuzem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 1
Z arbuza odetnij skórkę, a miąższ wydrąż w kształt małych kulek za pomocą łyżeczki. Ewentualnie pokrój go w kostkę.
Sałatka z arbuzem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj dressing do sałatki: oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Miód możesz zastąpić syropem z agawy, a sok z cytryny - sokiem z limonki.
Sałatka z arbuzem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 3
Rukolę ułóż na półmisku, wyłóż na nią arbuza, pomidory, ser feta i oliwki. Wierzch polej sosem i posyp ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.
Sałatka z arbuzem i fetą - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze