Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
30 min
4 porcje
Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Kaloryczność: 92 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na salatkę
- Brokuł (różyczki) - 500 g
- Jajka - 5 sztuk
- Ogórki (zielony) - 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe - 12 sztuk
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól (do gotowania jajek) - 1/2 łyżeczki
Na sos
- Majonez - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ugotuj w osolonej wodzie brokuły do czasu, aż będą miękkie, po czym przełóż je na sitko i pozostaw do zupełnego wystygnięcia. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, pamiętaj, że jeśli dodasz pół łyżeczki soli – jajka ładnie obiorą się ze skorupek.
Obierz ugotowane i wystudzone jajka i pokrój je w ósemki, natomiast brokuły podziel na nieco mniejsze kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki, pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół.
Przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli oraz pieprz w małej miseczce.
Połącz sos i warzywa w większym naczyniu, po czym dokładnie i delikatnie wymieszaj. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp przygotowaną sałatkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze