Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym

15 min
4 porcje
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na dressing
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Ocet winny - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
  • Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik łuskany) - 2 łyżeczki

Przygotowanie

Odsącz fasolę z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą i odstaw do osuszenia. Ogórki konserwowe albo kiszone pokrój w kostkę lub plasterki, a czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj. Przełóż całość do dużej miski i wymieszaj.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek z octem winnym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz papryką słodką. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec posyp ziarnami słonecznika.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Podawaj sałatkę od razu po przygotowaniu. Możesz przechowywać ją także w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze