Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym
30 min
3 porcje
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę szwabską
- Mortadela (albo szynka) - 250 g
- Ogórki kiszone - 100 g
- Ziemniaki (najlepiej młode) - 200 g
- Cebula (biała) - 1 sztuka
- Natka pietruszki (świeża) - 1 pęczek
Na dressing
- Musztarda (dijon) - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, mortadelę (albo szynkę) pokrój w cienkie paski i podsmaż aż stanie się chrupiąca.
Ogórki posiekaj w paski średniej wielkości, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
Połącz w małej miseczce musztardę, łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę szwabską dressingiem, posyp posiekaną natką pietruszki i odstaw na kilka minut, żeby smaki dokładnie się połączyły. Możesz ją jeść od razu lub przechowywać w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze