Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym

30 min
3 porcje
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę szwabską
Na dressing
  • Musztarda (dijon) - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w mundurkach, ostudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, mortadelę (albo szynkę) pokrój w cienkie paski i podsmaż aż stanie się chrupiąca.
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym - jak zrobić, przepis, krok 1
Ogórki posiekaj w paski średniej wielkości, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz w małej miseczce musztardę, łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę szwabską dressingiem, posyp posiekaną natką pietruszki i odstaw na kilka minut, żeby smaki dokładnie się połączyły. Możesz ją jeść od razu lub przechowywać w lodówce.
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze