Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem
15 min
6 porcji
W chwilach, gdy nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni, przygotowanie sałatki może być najlepszym rozwiązaniem. Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem to przepis instant na smaczną i ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka składników, wyrazistych przypraw i danie gotowe!
Kaloryczność: 156 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Fasola czerwona (konserwowa) - 150 g
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Pierś z kurczaka (wędzona) - 200-250 g
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Ser żółty (w kostce) - 100 g
- Majonez - 3 łyżki
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa (mielona) - 0,5 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
Odsączamy fasolę czerwoną z puszki na sitko i przelewamy zimną wodą, również z kukurydzą możemy postąpić podobnie. Taki zabieg wypłucze dokładnie zalewę z warzyw, eliminując jej smak.
Kroimy ser i kurczaka w kosteczkę, paprykę w paski, dodajemy fasolę i kukurydzę wraz z majonezem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, po czym możemy podawać sałatkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przechować ją na następny dzień w szklanym naczyniu w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze