Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem
30 min
4 porcje
Makaron orzo z powodu swojego kształtu jest często nazywanym «ryżowym» i używany do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Moja ulubiona sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Makaron (orzo) - 200 g
- Ogórki (świeże) - 2 sztuki
- Papryka (żółta, czerwona lub zielona) - 1 sztuka
- Koperek - 1/2 pęczka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Olej - 1-2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zagotuj i posól wodę, wsyp makaron i ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
Ogórek i czosnek obierz, z papryki usuń gniazdko nasienne i białe błonki. Paprykę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij, a koperek posiekaj. Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, posól i odstaw na kilka minut, a później odciśnij nadmiar soku, który się wydzielił.
W misce wymieszaj przestudzony makaron, starty ogórek, paprykę, czosnek i koperek. Dodaj olej, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Zamiast oleju możesz użyć jogurt naturalny lub majonez, ale ja najbardziej lubię tę sałatkę właśnie z olejem.
Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i koperkiem to danie bardzo uniwersalne – można ją podać na obiad, czy jako przekąskę na imprezę. Świetnie pasuje do mięs z grilla czy pieczonego kurczaka.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze