Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

25 min
4 porcje
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Foto: Mt3studio, AdobeStock
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Kaloryczność: 78 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj, dodaj 1 łyżeczkę soli, po czym dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zmięknie.
Marchewki i jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do naczynia i dodaj do nich kapustę, majonez, jogurt, pół łyżeczki soli, pieprz i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Pokrój koperek i posyp nim surówkę przed podaniem. Możesz przygotować ją dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze