Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą i orzechami
20 min
2 porcje
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
Kaloryczność: 122 kcal w 100 g.
Składniki
- Gruszka - 2 sztuki
- Ser pleśniowy - 50 g
- Rukola (lub szpinak czy roszponka) - 50 g
- Orzechy włoskie (lub słonecznik łuskany) - 20 g
- Sałata rzymska - 1 sztuka
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Olej (z pestek winogron) - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj sałatę rzymską i rukolę pod bieżącą wodą, po czym dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do naczynia, skrop 2 łyżeczkami soku z cytryny i odstaw.
Gruszki obierz ze skóry i pokrój w kostkę średniej wielkości. Orzechy włoskie pokrój na drobniejsze kawałeczki. Dodaj te składniki do sałaty i delikatnie przemieszaj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozkrusz palcami ser pleśniowy i polej olejem z pestek winogron. Ponownie przemieszaj wszystkie skladniki razem i odstaw do lodówki na 30 minut.
Tak przygotowana sałatka idealnie komponuje się z mięsem przygotowanym na grillu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze