Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem
15 min
4 porcje
Niezwykle łatwa w przygotowaniu sałatka z serem feta, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą idealnie sprawdza się na lunch. W okresie letnim zachwyci także jako prosty dodatek do grilla, komponując się z mięsem czy pieczonymi warzywami.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Ser feta - 200 g
- Pomidory - 2 sztuki
- Ogórki - 1 sztuka
- Kukurydza (konserwowa) - 1 mała puszka
- Truskawki (świeże) - 10 sztuk
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Orzechy włoskie - 10 g
- Bazylia (świeża) - kilka listków
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 2 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Chili (suszone, mielone) - 1 szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj pomidory, ogórka i truskawki pod bieżącą wodą. Pokrój wszystko w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości i przełóż do miski. Cebulę posiekaj w piórka, a ser feta pokrój w kostkę lub rozdrobnij na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Odsącz z zalewy kukurydzę i przełóż do sałatki.
Połącz w małej miseczce oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili, tworząc dressing.
Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były nim równomiernie pokryte. Na koniec dodaj świeże listki bazylii i posyp orzechami włoskimi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze