Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
15 min
5 porcji
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.
Składniki
- Por (duży) - 1 sztuka
- Marchewka - 5 sztuk
- Jabłka (kwaśne, np. antonówka, szara reneta) - 2 sztuki
- Cytryna - 1 sztuka
- Jogurt naturalny (może być grecki) - 6 łyżek
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Cukier - do smaku
- Ananas (puszka) - 4-5 plasterków
Przygotowanie
Obierz pora z wierzchniej warstwy i pokrój, zarówno jego białą jak i zieloną część, na drobne talarki. Posypuję go odrobiną soli, która sprawia, że por nieco zmięknie i złagodnieje w smaku.
Następnie obierz marchewki oraz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Skrop wszystko delikatnie sokiem z cytryny, dzięki czemu smaki lepiej się połączą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. W porze letniej możesz dodać również świeży szczypiorek, drobno pokrojony.
Teraz czas na jogurt i śmietanę. Staram się dodawać je przed samym podaniem surówki - wówczas czuć wyraźnie każdy smak, a surówka nie rozmięka zbyt mocno.
Chcąc przekonać dzieci do jej spróbowania, dodałam słodkiego ananasa z puszki, wcześniej krojąc go drobno w kostkę. Może i Tobie ten trik pomoże przekonać niejadków. Spróbuj!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze