Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
15 min
4 porcje
Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Szpinak - 100 g
- Mozzarella (najlepiej w kulkach) - 125 g
- Suszone pomidory - 50 g
- Ser cheddar (tarty) - 20 g
Na sos
- Oliwa z oliwek (extra virgin) - 2 łyżki
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 ząbek
- Bazylia (suszona) - 0,5 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj i dokładnie osusz liście szpinaku oraz przełóż do dużej miski. Mozzarellę, jeśli jest w większych kawałkach, pokrój na mniejsze. Odsącz suszone pomidory z zalewy i drobno pokrój, a następnie wraz z mozzarella dodaj do szpinaku.
Przygotuj sos w oddzielnym naczyniu, mieszając oliwę z oliwek z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj posypaną płatkami sera cheddar. Możesz przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce i zabrać ze sobą na lunch do pracy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze