Schab w plastrach pieczony w piekarniku z pieczarkami
1 godz. 30 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Schab pieczony w piekarniku to jedno z klasycznych polskich dań. Dzięki zapiekaniu mięso jest delikatne i soczyste, a pieczarki dodają mu mocnego aromatu. To prosta potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kaloryczność: 100 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Schab wieprzowy - 80 dag
- Pieczarki - 50 dag
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Masło - 1 łyżka
- Olej (rzepakowy) - 2 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Schab podziel na równe plastry i każdy z nich natrzyj przyprawami (słodką papryką, solą, pieprzem i majerankiem) z obu stron. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso przeszło przyprawami, ponieważ wtedy moim zdaniem smakuje najlepiej – jeśli jednak nie masz na to czasu, możesz ten krok pominąć.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż na nim plastry schabu z obu stron do zarumienienia (po około 2 minut).

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w kostkę.

Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej pozostały olej i masło, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek i grzyby i smaż do wyparowania wody i przyrumienienia się pieczarek, a na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym z pokrywką umieść plastry schabu, a na nich podsmażone pieczarki. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i przyrumień przez kolejne 10-15 minut.

Schab z pieczarkami najlepiej smakuje podany od razu po upieczeniu. To danie świetnie komponuje się z klasycznymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub kluski śląskie oraz surówka z marchwi czy buraków czerwonych. Ciekawą opcją jest również podanie go z wiejskim chlebem lub bagietką.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze