Spaghetti Bolognese
30 min
4 porcje
![Spaghetti Bolognese Spaghetti Bolognese](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli muszę przygotować szybki obiad, to zazwyczaj robię spaghetti bolognese – a przynajmniej moją wariację tego włoskiego dania. Cały sekret udanego sosu do spaghetti tkwi w dobrze przysmażonym mięsie oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. Czasami parmezan zastępuje innym serem, np. mozzarellą.
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.
Składniki
Na spaghetti
- Makaron spaghetti - 500 g
- Woda - do gotowania makaronu
- Sól - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Na sos
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) - 500 g
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Papryka - 1/2 sztuki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Passata pomidorowa (lub sok) - 400 ml
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-4 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Woda - 1/2 szklanki
Przyprawy
- Bazylia - 1-2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Oregano - 1-2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Przyprawa w płynie (np. Maggi) - do smaku
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
Przygotowanie
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w kostkę.
![Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 1 Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-krok-1-800x450.jpg)
Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek i zeszklij cebulę. Mięso mielone rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do cebuli. Czasami jak szkoda mi czasu, to rozgniatam mięso już na patelni. Dodaj jeszcze czosnek oraz wszystkie przyprawy i całość podsmaż, aż mięso się zarumieni i cała woda wyparuje. Mnie bardziej ten sos smakuje, kiedy mięso mielone jest mocno wysmażone, więc je troszeczkę przypalam, ale nie jest to koniecznością.
![Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 2 Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-krok-2-800x450.jpg)
Do mięsa dodaj marchewkę, paprykę oraz pół szklanki wody. Przykryj i duś przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z całą zalewą, passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Zagotuj i duś 15-20 minut pod przykryciem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, to pod koniec ściągnij pokrywkę i smaż przez chwilę, aż się zredukuje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać trochę gorącej wody.
![Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 3 Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-krok-3-800x450.jpg)
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odcedź makaron i zalej go 2 łyżkami oliwy z oliwek, aby się nie posklejał.
![Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 4 Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-krok-4-800x450.jpg)
Spaghetti podawaj wyporcjowane na talerzu: nałóż makaron, polej sosem, posyp startym parmezanem i listkami bazylii. Danie to równie dobrze smakuje na drugi dzień. Zazwyczaj jak je odgrzewam, to łączę makaron z sosem na patelni.
![Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 5 Spaghetti Bolognese - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11884-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze