Surówka z marchewki z majonezem

15 min
2 porcje
Surówka z marchewki z majonezem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Marchewka - 3 sztuki
  • Jabłka - 1 sztuka
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
  • Cukier - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Marchewkę i jabłko umyj i obierz. Z jabłka wydrąż gniazdko nasienne. Oba składniki zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Surówka z marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przełóż marchewkę i jabłko do miski oraz dodaj majonez, sok z cytryny, cukier i sól i pieprz. Smak surówki w dużej mierze zależy od tego, czy jabłko było słodkie czy kwaśne, więc sprawdź smak surówki i jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej cukru (jeśli surówka będzie za kwaśna) lub soku z cytryny (jeśli będzie za słodka).
Surówka z marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę przed podaniem możesz schłodzić przez chwilę w lodówce. Surówka z marchewki i majonezu dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybami. Nadaje się też na przekąskę między posiłkami, czy podwieczorek.
Surówka z marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze