Surówka z marchewki i jabłka bez majonezu
15 min
4 porcje
Surówka z marchewki i jabłka to prosty oraz szybki do przygotowania dodatek do obiadu lub kolacji. Jest smaczna, delikatnie słodka, dzięki czemu urozmaici smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. A co najlepsze, poradzi sobie z nią nawet laik, dlatego sprawdź moją propozycję przepisu.
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Marchewka (średnia) - 4 sztuki
- Jabłka - 2 sztuki
- Śmietana (18%) - 2 kopiaste łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz czarny - 1 szczypta
- Natka pietruszki - do dekoracji
Przygotowanie
Umyj, a następnie obierz jabłka i marchewki. Jabłko przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Przygotuj miskę lub głęboki talerz i zetrzyj marchewkę na tarce na drobnych oczkach, a jabłko na dużych oczkach. Jeśli warzywa są bardzo soczyste, delikatnie zgnieć je dłonią i odciśnij nadmiar soku. Dzięki temu surówka będzie chrupiąca, a nie płynna.
Do marchewki i jabłka dodaj śmietanę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli surówka jest zbyt słodka, możesz dodatkowo dodać 1/2 lub 1 łyżeczkę soku z cytryny. Na koniec udekoruj ją kilkoma listkami natki pietruszki.
Surówka z jabłka i marchewki to doskonały dodatek do klasycznego polskiego obiadu – kotletów schabowych, kotlecików mielonych czy smażonej ryby. Warto podawać ją od razu po przygotowaniu. Jeśli nie zjesz całej surówki, możesz przełożyć ją do zamykanego pudełka i trzymać w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Joanna Kaźmierczak
Komentarze