Surówka z marchewki do obiadu
15 min
3 porcje
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Kaloryczność: 54 kcal w 100 g.
Składniki
- Marchewka - 3-4 sztuki
- Jabłka - 1 sztuka
- Olej roślinny (lub oliwa) - 2-3 łyżki
- Sok z cytryny - 2-3 łyżeczki
- Cukier - 1-2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce, możesz do tego użyć średnich lub drobnych oczek. Jabłko umyj i obierz. Wydrąż gniazdko nasienne, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Skrop jabłko sokiem z cytryny, aby zachowało swój kolor.
Wymieszaj marchew z jabłkiem, dodaj olej i cukier, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka będzie lepiej smakować, jeśli schłodzisz ją przez około godzinę w lodówce.
Przed podaniem warto jest sprawdzić smak surówki, ponieważ w zależności od użytych jabłek może być ona słodka lub kwaśna. Jeśli będzie za kwaśna, dodaj trochę więcej cukru, jeśli za słodka – soku z cytryny.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze