Tradycyjna kawa po turecku w tygielku
15 min
1 porcja
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka.
Kaloryczność: 6 kcal w 100 g.
Składniki
- Kawa (drobno zmielona) - 1 czubata łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Woda (zimna) - 1,5 filiżanki
- Kardamon (opcjonalnie) - szczypta
Przygotowanie
Ziarna do kawy po turecku powinny być drobno zmielone, dlatego najlepiej zrobić to samemu. Wsyp 1 czubatą łyżeczkę kawy do tygielka na jedną porcję napoju. Jeśli chcesz przygotować więcej filiżanek, zwiększ proporcje adekwatnie.
Do rondelka dodaj cukier, wodę i opcjonalnie kardamon. Kawa po turecku powinna być bardzo słodka, ale możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji. Całość przemieszaj.
Tygielek z kawą podgrzewaj (nie mieszaj) na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy na wierzchu pojawi się piana, ściągnij naczynie z gazu i odczekaj chwilę, aby napój trochę ostygł. Cały proces powtórz jeszcze dwa razy.
Kawę po turecku pije się czarną, bez dodatku mleka. Podaj do niej szklankę wody i opcjonalnie słodkości np. baklawę, chałwę, lokum.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze