Tradycyjna kawa po turecku w tygielku

15 min
1 porcja
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku
Foto: Aleksandra Maksimowska
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka.
Kaloryczność: 6 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kawa (drobno zmielona) - 1 czubata łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Woda (zimna) - 1,5 filiżanki
  • Kardamon (opcjonalnie) - szczypta

Przygotowanie

Ziarna do kawy po turecku powinny być drobno zmielone, dlatego najlepiej zrobić to samemu. Wsyp 1 czubatą łyżeczkę kawy do tygielka na jedną porcję napoju. Jeśli chcesz przygotować więcej filiżanek, zwiększ proporcje adekwatnie.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku - jak zrobić, przepis, krok 1
Do rondelka dodaj cukier, wodę i opcjonalnie kardamon. Kawa po turecku powinna być bardzo słodka, ale możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji. Całość przemieszaj.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku - jak zrobić, przepis, krok 2
Tygielek z kawą podgrzewaj (nie mieszaj) na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy na wierzchu pojawi się piana, ściągnij naczynie z gazu i odczekaj chwilę, aby napój trochę ostygł. Cały proces powtórz jeszcze dwa razy.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku - jak zrobić, przepis, krok 3
Kawę po turecku pije się czarną, bez dodatku mleka. Podaj do niej szklankę wody i opcjonalnie słodkości np. baklawę, chałwę, lokum.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze