Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem
25 min
6 kanapek
Makrela wędzona to składnik, który jest niedoceniany w kuchni, ale mam pyszny przepis dla cierpliwych. Pasta z makreli i jajek może w niepowtarzalny sposób urozmaicić śniadanie czy kolację. W towarzystwie świeżego bochenka chleba - zasmakuje każdemu. Samo przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.
Kaloryczność: 188 kcal w 100 g.
Składniki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki
- Ogórki kiszone - 4 sztuki
- Cebula dymka - 2 sztuki
- Sól i pieprz - do smaku
- Majonez (może być gęsty jogurt) - 2 łyżki
- Musztarda (najlepiej dijon) - 1 łyżeczka
- Szczypiorek - do dekoracji
Przygotowanie
Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Niestety jest to dość nużące zajęcie, ale pamiętajcie, że smak pasty jaką za chwilę przygotujecie jest tego wart.
Do miseczki z makrelą dodajemy drobno pokrojonego ogórka kiszonego oraz wcześniej ugotowane jajka. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem do uzyskania pasty.
Kroimy cebulkę bardzo drobno i dodajemy do pasty. Dopraw pastę według uznania, ale ogranicz sól. Uwielbiam, gdy pasta jest nieco pikantniejsza. Może Ty też spróbujesz?
Dodaj majonez lub jogurt i dokładnie wymieszaj. Musztarda dijon nada nieco ostrości potrawie. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje schłodzona - dlatego też możesz przygotować ją wieczorem, by rano móc zjeść ze świeżym chlebem. Całość możesz udekorować szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze