Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem

25 min
6 kanapek
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Makrela wędzona to składnik, który jest niedoceniany w kuchni, ale mam pyszny przepis dla cierpliwych. Pasta z makreli i jajek może w niepowtarzalny sposób urozmaicić śniadanie czy kolację. W towarzystwie świeżego bochenka chleba - zasmakuje każdemu. Samo przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.
Kaloryczność: 188 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Niestety jest to dość nużące zajęcie, ale pamiętajcie, że smak pasty jaką za chwilę przygotujecie jest tego wart.
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 1
Do miseczki z makrelą dodajemy drobno pokrojonego ogórka kiszonego oraz wcześniej ugotowane jajka. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem do uzyskania pasty.
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 2
Kroimy cebulkę bardzo drobno i dodajemy do pasty. Dopraw pastę według uznania, ale ogranicz sól. Uwielbiam, gdy pasta jest nieco pikantniejsza. Może Ty też spróbujesz?
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 3
Dodaj majonez lub jogurt i dokładnie wymieszaj. Musztarda dijon nada nieco ostrości potrawie. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje schłodzona - dlatego też możesz przygotować ją wieczorem, by rano móc zjeść ze świeżym chlebem. Całość możesz udekorować szczypiorkiem.
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze