Tradycyjna ryba po grecku jak u babci
50 min
6 porcji
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na smażoną rybę
- Biała ryba (filet) - 800 g
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Na sos warzywny
- Marchewka - 4 sztuki
- Korzeń pietruszki - 2 sztuki
- Seler (korzeń) - 100 g
- Cebula - 1-2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- Woda - 1 szklanka
- Ziele angielskie - 2-3 kuleczki
- Liść laurowy - 1-2 sztuki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj marchew, seler oraz pietruszkę i smaż jeszcze 5 minut.
Następnie wlej szklankę wody, dodaj przyprawy i duś całość pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
W międzyczasie przygotuj rybę. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszaj sól oraz pieprz i każdy kawałek ryby posyp z obu stron mieszanką przypraw.
Przygotuj 3 talerze: 1 głęboki i 2 płaskie. W głębokim talerzu roztrzep jajko, na jeden płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi – bułkę tartą. Panieruj rybę w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
Rozgrzej patelnię z olejem i każdy kawałek ryby smaż z obu stron po 3-4 minuty – panierka powinna nabrać złocistego koloru, ale się nie przypalić. Jeśli ryba szybko się przypala, zmniejsz moc palnika.
Do naczynia, w którym chcesz podać rybę (może to być np. naczynie żaroodporne), nałóż trochę sosu – aby przykryć dno. Ułóż pojedynczą warstwę ryby i przykryj ją sosem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całą rybę i warzywa. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Rybę po grecku możesz podać na zimno (w temperaturze pokojowej) lub na ciepło. Wierzch można udekorować natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze