Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

40 min
4 porcje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na zapiekankę
Na sos
  • Śmietana (18%) - 230 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Tymianek - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Do garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Wrzuć ziemniaki na wrzątek i gotuj 3-4 minuty, a następnie zalej je zimną wodą i odcedź.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 1
Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oleju i zeszklij cebulę. Pod koniec dodaj czosnek i lekko podsmaż. Następnie na patelnię wyłóż mięso mielone (możesz je wcześniej rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), przypraw majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i całość podsmaż około 10 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj sos: roztrzep jajko, dodaj do niego śmietanę i przyprawy.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (np. olejem lub masłem). Na sam spód wyłóż połowę sosu, następnie nałóż cienkie warstwy składników w kolejności: ziemniaki, mięso, starty ser żółty, ziemniaki. Powtórz to, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na ostatnią warstwę ziemniaków połóż ser żółty, zalej zapiekankę resztą sosu i przykryj plasterkami boczku.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 4
Włóż zapiekankę do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz bez przykrycia przez 20-25 minut. 3-4 minuty przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 C. Gotową zapiekankę podawaj na gorąco, możesz ją na wierzchu polać dodatkowo ketchupem lub posypać posiekanymi ziołami – np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze