Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
40 min
4 porcje
Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na zapiekankę
- Mięso mielone - 1/2 kg
- Ziemniaki - 600 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Ser żółty - 250 g
- Boczek (wędzony) - 200 g
- Olej - 3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1/2 łyżeczki
Na sos
- Śmietana (18%) - 230 g
- Jajka - 2 sztuki
- Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Tymianek - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Do garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Wrzuć ziemniaki na wrzątek i gotuj 3-4 minuty, a następnie zalej je zimną wodą i odcedź.
Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oleju i zeszklij cebulę. Pod koniec dodaj czosnek i lekko podsmaż. Następnie na patelnię wyłóż mięso mielone (możesz je wcześniej rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), przypraw majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i całość podsmaż około 10 minut.
Przygotuj sos: roztrzep jajko, dodaj do niego śmietanę i przyprawy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (np. olejem lub masłem). Na sam spód wyłóż połowę sosu, następnie nałóż cienkie warstwy składników w kolejności: ziemniaki, mięso, starty ser żółty, ziemniaki. Powtórz to, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na ostatnią warstwę ziemniaków połóż ser żółty, zalej zapiekankę resztą sosu i przykryj plasterkami boczku.
Włóż zapiekankę do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz bez przykrycia przez 20-25 minut. 3-4 minuty przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 C. Gotową zapiekankę podawaj na gorąco, możesz ją na wierzchu polać dodatkowo ketchupem lub posypać posiekanymi ziołami – np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze