Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
1 godz. 30 min
        6 porcji
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Bywają dni, kiedy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, ale takiego, który nasyci głodne brzuchy. Brakuje jednak czasu na to, aby spędzić w kuchni kilka godzin. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga zdolności kulinarnych. Odkąd odkryłam ten przepis, stał się on moim ulubionym ratunkiem w zabiegane dni, gdy potrzebuję nakarmić całą rodzinę czymś prostym a jednocześnie pysznym.
  
            
            Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Bezglutenowa.                    
            Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
- Ziemniaki - 1 kg
 - Mięso mielone (łopatka wieprzowa) - 500 g
 - Pieczarki - 350 g
 - Cebula czerwona - 2 sztuki
 - Ser żółty (kostka) - 100 g
 - Mozzarella - 1 opakowanie
 - Śmietana (12%) - 200 ml
 - Woda - 200 ml
 - Sól - 2 łyżeczki
 - Pieprz czarny (świeżo mielony) - 3 łyżeczki
 - Tymianek - 1 łyżeczka
 - Rozmaryn - 1 łyżeczka
 
Przygotowanie zapiekanki krok po kroku
                    Podsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni około 10-15 minut, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się większe grudki. Pod koniec dopraw łyżeczką pieprzu oraz soli i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.                
                                    
                        
                    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, po czym zalej zimną wodą i odsącz na papierowym ręczniku. Z pieczarek usuń ogonki i pokrój je na plastry równej grubości, a cebulę pokrój w piórka.                
                                    
                        
                    Wymieszaj śmietankę, wodę i przyprawy: łyżeczkę soli, 2 łyżeczki pieprzu, tymianek oraz rozmaryn. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach, a mozzarellę porozrywaj na kawałeczki.                
                                    
                        
                    W żaroodpornym naczyniu ułóż część ziemniaków, następnie rozłóż mięso, pieczarki, cebulę i przykryj pozostałą ilością ziemniaków. Całość zalej przygotowanym sosem tak, żeby przykrył równomiernie wszystkie składniki. Posyp zapiekankę żółtym serem i rozłóż mozzarellę.                
                                    
                        
                    Piecz w 180 C przez 1 godzinę, ustawiając piekarnik na program góra-dół bez termoobiegu. Zawsze około połowy czasu pieczenia zaglądam do piekarnika, aby sprawdzić czy zapiekanka nie wysycha – jeśli tak, dolewam odrobinę podgrzanego mleka lub bulionu. Na ostatnie 10-15 minut włączam górną grzałkę, aby ser pięknie się zarumienił i utworzył apetyczną skórkę. 
Moim zdaniem najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu, z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub posypana mieszanką świeżych ziół – natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli zostaną resztki, przechowuję je w lodówce i odgrzewam następnego dnia – niektórzy twierdzą, że wtedy smakuje nawet lepiej!
                                    Moim zdaniem najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu, z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub posypana mieszanką świeżych ziół – natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli zostaną resztki, przechowuję je w lodówce i odgrzewam następnego dnia – niektórzy twierdzą, że wtedy smakuje nawet lepiej!
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!