Dania główne
2024.03.09
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
1 godz. 30 min
6 porcji

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Bywają dni, kiedy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, ale takiego, który nasyci głodne brzuchy. Brakuje jednak czasu na to, aby spędzić w kuchni kilka godzin. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga zdolności kulinarnych. Odkąd odkryłam ten przepis, stał się on moim ulubionym ratunkiem w zabiegane dni, gdy potrzebuję nakarmić całą rodzinę czymś prostym a jednocześnie pysznym.
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
- Ziemniaki - 1 kg
- Mięso mielone (łopatka wieprzowa) - 500 g
- Pieczarki - 350 g
- Cebula czerwona - 2 sztuki
- Ser żółty (kostka) - 100 g
- Mozzarella - 1 opakowanie
- Śmietana (12%) - 200 ml
- Woda - 200 ml
- Sól - 2 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 3 łyżeczki
- Tymianek - 1 łyżeczka
- Rozmaryn - 1 łyżeczka
Przygotowanie zapiekanki krok po kroku
Podsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni około 10-15 minut, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się większe grudki. Pod koniec dopraw łyżeczką pieprzu oraz soli i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, po czym zalej zimną wodą i odsącz na papierowym ręczniku. Z pieczarek usuń ogonki i pokrój je na plastry równej grubości, a cebulę pokrój w piórka.

Wymieszaj śmietankę, wodę i przyprawy: łyżeczkę soli, 2 łyżeczki pieprzu, tymianek oraz rozmaryn. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach, a mozzarellę porozrywaj na kawałeczki.

W żaroodpornym naczyniu ułóż część ziemniaków, następnie rozłóż mięso, pieczarki, cebulę i przykryj pozostałą ilością ziemniaków. Całość zalej przygotowanym sosem tak, żeby przykrył równomiernie wszystkie składniki. Posyp zapiekankę żółtym serem i rozłóż mozzarellę.

Piecz w 180 C przez 1 godzinę, ustawiając piekarnik na program góra-dół bez termoobiegu. Zawsze około połowy czasu pieczenia zaglądam do piekarnika, aby sprawdzić czy zapiekanka nie wysycha – jeśli tak, dolewam odrobinę podgrzanego mleka lub bulionu. Na ostatnie 10-15 minut włączam górną grzałkę, aby ser pięknie się zarumienił i utworzył apetyczną skórkę.
Moim zdaniem najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu, z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub posypana mieszanką świeżych ziół – natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli zostaną resztki, przechowuję je w lodówce i odgrzewam następnego dnia – niektórzy twierdzą, że wtedy smakuje nawet lepiej!
Moim zdaniem najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu, z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub posypana mieszanką świeżych ziół – natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli zostaną resztki, przechowuję je w lodówce i odgrzewam następnego dnia – niektórzy twierdzą, że wtedy smakuje nawet lepiej!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!