Zdrowa tortilla z jajecznicą i pomidorami na patelni
20 min
1 porcja
Śniadaniowy wrap, czyli tortilla z jajecznicą, to świetny pomysł na urozmaicenie pierwszego posiłku. Szybko się ją przygotowuje i jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy usmażyć jajko i zawinąć je w placek wraz z ulubionymi dodatkami, np. warzywami, szynką, serem itp.
Kaloryczność: 150 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Tortilla - 1 placek
- Jajka - 2 sztuki
- Pomidory koktajlowe - garść
- Cebula - 1/2 małej sztuki
- Rukola - garść
- Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i zeszklij pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Do cebuli dodaj jajka wraz z przyprawami (czosnkiem, papryką) i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jajka możesz wbić bezpośrednio na patelnię lub roztrzepać je wcześniej w miseczce – ja preferuję tę drugą wersję, ponieważ wtedy białko ścina się razem z żółtkiem.
W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, dołóż je do usmażonej jajecznicy i wymieszaj (już bez smażenia!).
Na placek tortilli połóż rukolę oraz jajko z dodatkami, a następnie zawiń w rulon.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i podsmaż na niej tortillę z jajecznicą do zarumienienia się placka. Podaj od razu po przygotowaniu, danie dobrze się komponuje z ketchupem lub sosem majonezowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze