Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
40 min
4 porcje
Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat.
Kaloryczność: 124 kcal w 100 g.
Składniki
- Papryka (czerwona) - 500 g
- Orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Kumin - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdko nasienne i białe błonki. Wszystkie kawałki ułóż skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Papryka ma się zrobić miękka, a skórka mocno przypiec i poczernieć.
Upieczone warzywo przełóż do miski i przykryj, żeby skórka stała się łatwiejsza do usunięcia. Gdy papryka ostygnie, obierz ją.
Czosnek wraz z kawałkami papryki oraz orzechami włóż do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, słodką paprykę, kumin oraz sól i pieprz. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej oliwy albo soku.
Pastę Muhammarę najlepiej schłodzić przed serwowaniem. Możesz ją podawać na świeżym pieczywie lub grzankach, a jeśli przygotujesz ją rzadszą, dobrze się sprawdzi w roli dipu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze