Zupa krem ze świeżego szpinaku z ziemniakami
35 min
4 porcje
Szpinak, choć nie zawsze cieszy się dobrą opinią, to prawdziwe źródło zdrowia i smaku. Można z niego przygotować wiele różnych dań, a wyśmienitą propozycją będzie zupa krem ze szpinaku. Podsmażone warzywa dodają zupie niepowtarzalnego aromatu!
Kaloryczność: 42 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Wegetariańska.
Składniki
- Szpinak - 400 g
- Ziemniaki - 200 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Cebula - 1 sztuka
- Bulion (warzywny) - 1 litr
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
- Gałka muszkatołowa - szczypta
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. Całość podsmaż około 10 minut, a następnie dodaj opłukany szpinak i smaż jeszcze przez 5 minut.
Dodaj bulion do garnka z warzywami i gotuj na średnim ogniu 10-15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem, dodaj gałkę muszkatołową i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinakiem podawaj na ciepło, możesz do niej podać grzanki lub groszek ptysiowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze