Zupa tajska z kurczakiem
1 godz. 10 min
8 porcji
Przepis na pyszną zupę w stylu azjatyckim, czyli zupę tajską z kurczakiem. Idealna dla miłośników kuchni orientalnej i tych, co chcą urozmaicić swój jadłospis. Kremowa, pikantna i rozgrzewająca zupa tajska zachwyca smakiem i oryginalnością. Do tego jest bardzo gęsta i sycąca!
Kaloryczność: 146 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Pierś z kurczaka - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Papryka (żółta) - 1 sztuka
- Mleczko kokosowe - 1 puszka
- Bulion (drobiowy) - 1 litr
- Makaron ryżowy - 100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir (korzeń) - 10-15 g
- Curry (pasta) - 4 łyżeczki
- Olej - 2 łyżki
- Sos sojowy - 2-3 łyżki
- Sos rybny - 1 łyżka
- Liście limonki kaffir - 4-5 sztuk
- Papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Oczyść pierś z kurczaka, pokrój ją w kostkę i wymieszaj z olejem, sosem sojowym, słodką papryką, curry, liśćmi limonki oraz solą i pieprzem. Odstaw kurczaka do lodówki (około 30 min albo dłużej), aby przeszedł przyprawami.
Następnie rozgrzej garnek z grubym dnem i podsmaż na nim kurczaka wraz z marynatą.
Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w paski, cebulę obierz i posiekaj. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa dodaj do kurczaka i smaż jeszcze 10 minut.
Podsmażonego kurczaka z warzywami zalej bulionem, dodaj sos rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez 15-20 minut.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przed podaniem dodaj go do zupy. Jeśli podajesz zupę od razu po przygotowaniu, możesz dodać makaron bezpośrednio do garnka z zupą i pogotować razem 5 minut. Gotową zupę tajską można posypać posiekaną kolendrą, podawaj ją na gorąco.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze