Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
35 min
4 porcje
Szukacie dania sycącego i rozgrzewającego na chłodne zimowe dni? Świetnie się składa, gdyż mam dla Was przepis na nieziemską zupę z pulpecikami z mięsa mielonego. Jest pyszna, nieco pikantna, ale świetnie rozgrzewa i nie da się obok niej przejść obojętnie!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Składniki
Na zupę
- Ziemniaki - 300 g
- Marchewka - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Pomidory (obrane) - 250 g
- Bulion (wołowy) - do smaku
- Chili (suszone) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Kolendra (świeża) - do smaku
- Olej - do smażenia
Na pulpeciki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Cebula - 2 sztuki
- Bułka tarta - 2-3 łyżeczki
- Jajka - 1 sztuka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Pokrój cebulę w piórka, a ziemniaki i marchew w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, a następnie kolejno marchew i ziemniaki.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i wymieszaj wraz z mięsem mielonym, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Uformuj pulpeciki i smaż je na mocno rozgrzanej patelni, aby były przyrumienione z każdej strony.
Zmiksuj pomidory na pulpę, przełóż do wysokiego garnka, a następnie dodaj bulion i podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem oraz chili i dodaj wcześniej przygotowane pulpety, całość gotuj pod przykryciem około 20 minut.
Podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę możesz przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze