Zupa meksykańska z pulpecikami

50 min
6 porcji
Zupa meksykańska z pulpecikami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.

Składniki

Zupa
Pulpeciki
  • Mięso mielone (wołowe) - 50 dag
  • Ryż - 1 woreczek
  • Jajka - 1 sztuka
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek w plastry, a marchew w talarki. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i oczyść ją z białej błonki, a następnie pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 1
W głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, czosnek i paprykę i podsmaż przez 5-10 minut.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 2
W osobnym garnku zagotuj bulion, wlej go do podsmażonych warzyw, dodaj pomidory w puszce i przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 3
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone wymieszaj z ryżem, jajkiem i słodką papryką. Posiekaj natkę pietruszki, odłóż 2-3 łyżeczki do posypania zupy, a resztę dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 4
Z powstałej masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 5
Do wrzącej zupy dodaj pulpety i gotuj 20 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki. Zamiast pieczywa możesz do niej podać tortillę lub nachosy.
Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze