Zupa meksykańska z pulpecikami
50 min
6 porcji
![Zupa meksykańska z pulpecikami Zupa meksykańska z pulpecikami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Bezlaktozowa.
Składniki
Zupa
- Fasola czerwona - 1 puszka
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Papryka - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Bulion - 2 l
- Chili - 1/2-1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Kumin (mielony) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Oliwa z oliwek (lub olej) - 2 łyżki
Pulpeciki
- Mięso mielone (wołowe) - 50 dag
- Ryż - 1 woreczek
- Jajka - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek w plastry, a marchew w talarki. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i oczyść ją z białej błonki, a następnie pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 1 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-1-800x450.jpg)
W głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj marchew, czosnek i paprykę i podsmaż przez 5-10 minut.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 2 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-2-800x450.jpg)
W osobnym garnku zagotuj bulion, wlej go do podsmażonych warzyw, dodaj pomidory w puszce i przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 3 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-3-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone wymieszaj z ryżem, jajkiem i słodką papryką. Posiekaj natkę pietruszki, odłóż 2-3 łyżeczki do posypania zupy, a resztę dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 4 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-4-800x450.jpg)
Z powstałej masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 5 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-5-800x450.jpg)
Do wrzącej zupy dodaj pulpety i gotuj 20 minut pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki. Zamiast pieczywa możesz do niej podać tortillę lub nachosy.
![Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 6 Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-krok-6-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze