Golonka w piwie po bawarsku
2 godz. 30 min
4 porcje
![Golonka w piwie po bawarsku Golonka w piwie po bawarsku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na golonkę
- Golonka - 4 sztuki
- Marchewka - 250 g
- Korzeń pietruszki - 200 g
- Seler (korzeń) - 150 g
- Por - 1/2 sztuki
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Cebula - 1 sztuka
- Lubczyk - kilka gałązek
- Ziele angielskie - 3-4 kulki
- Liść laurowy - 2-3 listki
- Pieprz czarny - kilka ziarenek
- Sól - 3 łyżeczki
Na marynatę
Przygotowanie
Golonki umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz sól i zagotuj.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 1 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-1-800x450.jpg)
Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w plasterki. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Por posiekaj.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 2 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-2-800x450.jpg)
Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny, aż golonki będą miękkie. Następnie wyciągnij golonki z wywaru i odstaw do przestygnięcia. Wywaru nie wylewaj, możesz go wykorzystać na przykład do zupy lub galarety.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 3 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-3-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj marynatę do mięsa. Do dużego naczynia (golonki muszą się w nim zmieścić) wlej piwo, dodaj majeranek, słodką paprykę oraz kminek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub pokrój w plasterki oraz dodaj do piwa.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 4 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-4-800x450.jpg)
Kiedy golonki już będą letnie, włóż je do marynaty i odstaw na 1-2 godziny. Obracaj golonki od czasu do czasu, aby naszły marynatą z każdej strony.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 5 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-5-800x450.jpg)
Naszykuj naczynie żaroodporne i nagrzej piekarnik do 200 C. Golonki wraz z marynatą przełóż do naczynia, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Golonkę w piwie po bawarsku podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, albo z knedlami. Klasycznym dodatkiem do golonki jest również kapusta zasmażana lub surówka z czerwonej kapusty.
![Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 6 Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-krok-6-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze