Jajka faszerowane pieczarkami
20 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Klasyka polskich przyjęć – jajka faszerowane pieczarkami to jedna z najprostszych do przygotowania i najsmaczniejszych przystawek. Uwielbiam je za ich intensywnie pieczarkowy smak i aromat, a czasami dodaję do nich jeszcze ser żółty i zapiekam. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis!
Kaloryczność: 121 kcal w 100 g.
Składniki na jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka - 8 sztuk
- Pieczarki - 250 g
- Majonez - 3 łyżki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Jajka faszerowane pieczarkami krok po kroku
Do rondelka włóż jajka, zalej je wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-8 minut, a później odcedź i ostudź w zimnej wodzie. Jajka obierz, przetnij wzdłuż na połówki, żółtka wyjmij i włóż do miseczki, a białka ułóż na półmisku. Warto ugotować 2-3 jajka więcej na wypadek, gdyby któreś pękło podczas gotowania lub obierania

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę lub plasterki (możesz też zetrzeć na grubych oczkach tarki). Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pieczarki do zarumienienia, odstaw do przestygnięcia.

Żółtka rozgnieć widelcem, następnie dodaj do nich ostudzone pieczarki, majonez, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj. Majonez możesz częściowo lub całkowicie zastąpić jogurtem naturalnym.

Białka napełnij powstałym farszem, wierzch przyozdób listkami pietruszki. Półmisek możesz udekorować zieleniną, np. sałatą, rzeżuchą lub kiełkami. Gotowe jajka warto odstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut przed podaniem - pozwoli to na lepsze zespolenie smaków.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze