Jajka faszerowane pieczarkami

20 min
4 porcje
Jajka faszerowane pieczarkami
Foto: Aleksandra Maksimowska
Klasyka polskich przyjęć – jajka faszerowane pieczarkami to jedna z najprostszych do przygotowania i najsmaczniejszych przystawek. Uwielbiam je za ich intensywnie pieczarkowy smak i aromat, a czasami dodaję do nich jeszcze ser żółty i zapiekam. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis!
Kaloryczność: 121 kcal w 100 g.

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami

  • Jajka - 8 sztuk
  • Pieczarki - 250 g
  • Majonez - 3 łyżki
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Jajka faszerowane pieczarkami krok po kroku

Do rondelka włóż jajka, zalej je wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-8 minut, a później odcedź i ostudź w zimnej wodzie. Jajka obierz, przetnij wzdłuż na połówki, żółtka wyjmij i włóż do miseczki, a białka ułóż na półmisku. Warto ugotować 2-3 jajka więcej na wypadek, gdyby któreś pękło podczas gotowania lub obierania
Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę lub plasterki (możesz też zetrzeć na grubych oczkach tarki). Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pieczarki do zarumienienia, odstaw do przestygnięcia.
Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Żółtka rozgnieć widelcem, następnie dodaj do nich ostudzone pieczarki, majonez, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj. Majonez możesz częściowo lub całkowicie zastąpić jogurtem naturalnym.
Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Białka napełnij powstałym farszem, wierzch przyozdób listkami pietruszki. Półmisek możesz udekorować zieleniną, np. sałatą, rzeżuchą lub kiełkami. Gotowe jajka warto odstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut przed podaniem - pozwoli to na lepsze zespolenie smaków.
Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze