Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem
15 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Idealne na przyjęcia jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem to smaczna i ładnie wyglądająca przystawka. Można podawać ją na półmisku wyłożonym rukolą lub sałatą. W tym przepisie przygotowuję farsz ze świeżym ogórkiem, ale możesz go zastąpić kiszonym lub konserwowym.
Kaloryczność: 127 kcal w 100 g.
Dieta:
Dieta Halal.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Łosoś (wędzony, w plastrach) - 50 g
- Ogórki (gruntowe) - 1 sztuka
- Serek śmietankowy - 2 łyżki
- Koperek - kilka gałązek
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo: włóż je do małego garnka z zimną, osoloną wodą (powinny być całkowicie zanurzone w wodzie) i gotuj przez około 8 minut od momentu zagotowania. Jajka po ugotowaniu włóż do zimnej wody, aby całkowicie ostygły i dopiero wtedy obierz.

Ogórka obierz i razem z łososiem pokrój na drobne kawałki, a koperek posiekaj. Odciśnij nadmiar soku z ogórka, aby farsz nie wyszedł zbyt rzadki.

Jajka przekrój wzdłuż na pół, żółtka umieść w miseczce, a białka odłóż na bok.

Żółtka rozdrobnij widelcem, dodaj ogórka, łososia, koperek, serek śmietankowy, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

Przygotowany farsz nakładaj do połów białek za pomocą łyżeczki lub, jeśli chcesz uzyskać bardziej elegancki efekt – rękawa cukierniczego.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze