Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem

15 min
4 porcje
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Idealne na przyjęcia jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem to smaczna i ładnie wyglądająca przystawka. Można podawać ją na półmisku wyłożonym rukolą lub sałatą. W tym przepisie przygotowuję farsz ze świeżym ogórkiem, ale możesz go zastąpić kiszonym lub konserwowym.
Kaloryczność: 127 kcal w 100 g.
Dieta: Dieta Halal.

Składniki

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo: włóż je do małego garnka z zimną, osoloną wodą (powinny być całkowicie zanurzone w wodzie) i gotuj przez około 8 minut od momentu zagotowania. Jajka po ugotowaniu włóż do zimnej wody, aby całkowicie ostygły i dopiero wtedy obierz.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ogórka obierz i razem z łososiem pokrój na drobne kawałki, a koperek posiekaj. Odciśnij nadmiar soku z ogórka, aby farsz nie wyszedł zbyt rzadki.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Jajka przekrój wzdłuż na pół, żółtka umieść w miseczce, a białka odłóż na bok.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Żółtka rozdrobnij widelcem, dodaj ogórka, łososia, koperek, serek śmietankowy, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Przygotowany farsz nakładaj do połów białek za pomocą łyżeczki lub, jeśli chcesz uzyskać bardziej elegancki efekt – rękawa cukierniczego.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze