Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
40 min
4 porcje
Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Mięso mielone (wołowo-wieprzowe) - 500 g
- Kalafior (mrożony, ok. 400-450 g) - 1 opakowanie
- Śmietana (18%) - 150 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Ser żółty (kostka) - 80 g
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Sól - 2 łyżeczki
- Olej (do smażenia) - 2 łyżki
Przygotowanie
Podsmaż mięso mielone na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec dopraw łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i majerankiem.
Zagotuj w garnku 1 litr wody z łyżeczką soli, wrzuć kalafior do wrzątku i gotuj około 5-6 minut. Po ugotowaniu kalafior odcedź i pozostaw do późniejszego użycia, dzięki czemu nie będzie za mokry i lepiej będzie smakował.
Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i dodaj do niego śmietanę, całe jajka i dopraw łyżeczką pieprzu, następnie całość wymieszaj i odstaw.
Przełóż do żaroodpornego naczynia przygotowane mięso, rozłóż ugotowany kalafior i całość zalej sosem serowo-śmietanowym. Piecz około 15-20 minut w 180 C bez termoobiegu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze