Kotlety z kalafiora i pieczarek

50 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora i pieczarek
Foto: Aleksandra Maksimowska
Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior (średni, ok 1kg) - 1 sztuka
  • Pieczarki - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula - 1-2 sztuki
  • Bułka tarta - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Kalafiora dokładnie myjemy i porozdzielane różyczki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie studzimy na sitku.
Kotlety z kalafiora i pieczarek - jak zrobić, przepis, krok 1
Obieramy pieczarki i kroimy na plastry, wraz z poszatkowaną cebulą podsmażamy na patelni. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety z kalafiora i pieczarek - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgniatamy ugotowanego kalafiora widelcem i mieszamy z jajkami, pieczarkami, natką pietruszki, bułką tartą i przyprawami.
Kotlety z kalafiora i pieczarek - jak zrobić, przepis, krok 3
Formujemy kotleciki, które następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. W lżejszej wersji możemy upiec je w piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut.
Kotlety z kalafiora i pieczarek - jak zrobić, przepis, krok 4
Tak przygotowane kotlety można podawać jako przystawkę lub danie główne, łącząc np. z młodymi ziemniakami w mundurkach.
Kotlety z kalafiora i pieczarek - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze