Kotlety z kalafiora i pieczarek
50 min
4 porcje
Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Kalafior (średni, ok 1kg) - 1 sztuka
- Pieczarki - 500 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1-2 sztuki
- Bułka tarta - 2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Natka pietruszki - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Kalafiora dokładnie myjemy i porozdzielane różyczki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie studzimy na sitku.
Obieramy pieczarki i kroimy na plastry, wraz z poszatkowaną cebulą podsmażamy na patelni. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozgniatamy ugotowanego kalafiora widelcem i mieszamy z jajkami, pieczarkami, natką pietruszki, bułką tartą i przyprawami.
Formujemy kotleciki, które następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. W lżejszej wersji możemy upiec je w piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut.
Tak przygotowane kotlety można podawać jako przystawkę lub danie główne, łącząc np. z młodymi ziemniakami w mundurkach.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze