Krokiety z kapustą i grzybami

1 godz. 10 min
4 porcje
Krokiety z kapustą i grzybami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Ciasto na naleśniki do krokietów
Farsz
Panierka
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Naleśniki: Rozpuść masło w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw do przestygnięcia (powinno być zimne, ale ciągle płynne). Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe włóż do miski i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 15-20 minut, aby trochę zgęstniało. Następnie usmaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 1
Nadzienie: Grzyby zalej wodą i namocz przez minimum 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotuj je około 40 minut, aż zmiękną. Kapustę kiszoną wyciśnij z soku i wypłucz. Jeśli nie jest mocno kwaśna, możesz ten krok pominąć. Ugotuj kapustę do miękkości, odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 2
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2-3 łyżkach oleju. Ugotowane grzyby pokrój na mniejsze części, dodaj je do podsmażonej cebuli i smaż przez około 10 minut.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 3
Kapustę drobno posiekaj, dodaj do niej podsmażoną cebulę z grzybami. Wszystko dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 4
Nałóż po porcji farszu na każdy naleśnik i równomiernie rozsmaruj. Złóż naleśniki na krokiety.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 5
Smażenie krokietów: W głębokim talerzu rozbij jajka, a na drugi nasyp bułkę tartą. Każdy krokiet maczaj w jajku z obu stron, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Podsmaż je na oleju, tak aby nabrały złocistego koloru. Krokiety możesz podawać z klarownym czerwonym barszczem.
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze