Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi
1 godz. 10 min
4 porcje
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Ciasto na naleśniki do krokietów
- Mąka pszenna - 250 g
- Jajka - 2 sztuki
- Mleko - 300 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Masło - 30 g
- Sól - szczypta
Farsz
- Kapusta kiszona - 500 g
- Grzyby leśne (suszone) - 50 g
- Cebula - 1 sztuka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - 2-3 łyżki
Panierka
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Naleśniki: Rozpuść masło w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw do przestygnięcia (powinno być zimne, ale ciągle płynne). Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe włóż do miski i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 15-20 minut, aby trochę zgęstniało. Następnie usmaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Nadzienie: Grzyby zalej wodą i namocz przez minimum 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotuj je około 40 minut, aż zmiękną. Kapustę kiszoną wyciśnij z soku i wypłucz. Jeśli nie jest mocno kwaśna, możesz ten krok pominąć. Ugotuj kapustę do miękkości, odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2-3 łyżkach oleju. Ugotowane grzyby pokrój na mniejsze części, dodaj je do podsmażonej cebuli i smaż przez około 10 minut.
Kapustę drobno posiekaj, dodaj do niej podsmażoną cebulę z grzybami. Wszystko dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Nałóż po porcji farszu na każdy naleśnik i równomiernie rozsmaruj. Złóż naleśniki na krokiety.
Smażenie krokietów: W głębokim talerzu rozbij jajka, a na drugi nasyp bułkę tartą. Każdy krokiet maczaj w jajku z obu stron, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Podsmaż je na oleju, tak aby nabrały złocistego koloru. Krokiety możesz podawać z klarownym czerwonym barszczem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze