Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym
50 min
4 porcje
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.
Kaloryczność: 118 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Pierś z indyka (mielona) - 400 g
- Przecier pomidorowy (lub passata pomidorowa) - 1 puszka
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 2-3 łyżeczki
- Cebula (może być szalotka) - 2 sztuki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
- Koperek - do dekoracji
Przygotowanie
W misce łączymy ze sobą mieloną pierś z indyka z jajkiem. Możesz dodać bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gałka muszkatołowa jest mile widziana, podkreśli smak mięsa.
Uformuj pulpeciki według uznania i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni. Pulpety powinny być dobrze przyrumienione, aby nie rozpadały się podczas duszenia w sosie.
Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w paski. Przypilnuj, by się nie przypaliła, a delikatnie skarmelizowała. Następnie dodaj przecier lub passatę i dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj pulpety do przygotowanego sosu i całość duś pod przykryciem 20-30 minut. Gotowe danie posyp dużą ilością świeżego koperku. Pulpety możesz podawać w towarzystwie chleba (tak jak robią to Włosi) lub z ziemniakami bądź ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przechowywać je w lodowce lub zamrozić w szczelnym pojemniku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze