Makaron udon z kurczakiem

25 min
4 porcje
Makaron udon z kurczakiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Orientalne składniki są coraz częściej dostępne w popularnych marketach, a to wręcz zachęca do eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na pochodzący z Japonii makaron udon, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z kurczakiem i warzywami!
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Składniki

Na makaron
Na marynatę do kurczaka
  • Sos sojowy - 2-3 łyżki
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili (w płatkach) - 0,5-1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Przygotuj marynatę do kurczaka: wymieszaj sos sojowy, ketchup, wyciśnięty czosnek, słodką paprykę, chili, limonkę, miód oraz sól i pieprz. Jeśli nie masz świeżego czosnku, możesz go zastąpić czosnkiem granulowanym. Zamiast miodu czasami używam syropu z agawy, a chili można zastąpić ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
Makaron udon z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Wymieszaj mięso z przygotowaną wcześniej marynatą i odłóż na minimum 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Makaron udon z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchew i paprykę obierz i pokrój w słupki, cukinię oraz cebulę pokrój w kostkę.
Makaron udon z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kurczaka wraz z marynatą i smaż, aż się zarumieni z obu stron. Wrzuć warzywa i smaż około 5-10 minut (aby zmiękły, ale się nie rozgotowały).
Makaron udon z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Makaron udon ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czas gotowania będzie się różnił od tego, czy masz go suchy, czy świeży. Dodaj makaron do mięsa z warzywami, całość wymieszaj i dopraw do smaku. Podając udon z kurczakiem, możesz go posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Makaron udon z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze