Makaron udon z kurczakiem
25 min
4 porcje
Orientalne składniki są coraz częściej dostępne w popularnych marketach, a to wręcz zachęca do eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na pochodzący z Japonii makaron udon, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z kurczakiem i warzywami!
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na makaron
- Pierś z kurczaka - 500 g
- Makaron (Udon) - 400 g
- Cebula - 1 sztuka
- Papryka - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Cukinia - 250 g
- Olej (rzepakowy) - 3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Na marynatę do kurczaka
- Sos sojowy - 2-3 łyżki
- Ketchup - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Chili (w płatkach) - 0,5-1 łyżeczka
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przygotuj marynatę do kurczaka: wymieszaj sos sojowy, ketchup, wyciśnięty czosnek, słodką paprykę, chili, limonkę, miód oraz sól i pieprz. Jeśli nie masz świeżego czosnku, możesz go zastąpić czosnkiem granulowanym. Zamiast miodu czasami używam syropu z agawy, a chili można zastąpić ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Wymieszaj mięso z przygotowaną wcześniej marynatą i odłóż na minimum 30 minut, aby przeszło przyprawami.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchew i paprykę obierz i pokrój w słupki, cukinię oraz cebulę pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kurczaka wraz z marynatą i smaż, aż się zarumieni z obu stron. Wrzuć warzywa i smaż około 5-10 minut (aby zmiękły, ale się nie rozgotowały).
Makaron udon ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Czas gotowania będzie się różnił od tego, czy masz go suchy, czy świeży. Dodaj makaron do mięsa z warzywami, całość wymieszaj i dopraw do smaku. Podając udon z kurczakiem, możesz go posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze