Najprostsza pasta z awokado i czosnku
15 min
4 porcje
Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
Kaloryczność: 152 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Awokado - 1 sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Ser feta (opcjonalnie) - 20 g
Przygotowanie
Przetnij na pół po całości awokado i «odkręć» od siebie obie połówki, następnie wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ z obu połówek prosto do miski.
Ząbek czosnku przepuść przez praskę do miski z awokado i całość zblenduj na gładką masę.
Do powstałej masy dodaj sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i przyprawy. Dla podkręcenia smaku można dodać pokruszony ser feta, jednak należy wówczas pilnować proporcji słonego smaku.
Przygotowana pasta stanowi idealne rozwiązanie na urozmaicenie śniadania czy lunchu. Przepis można modyfikować i dodawać składniki, które mogą to danie urozmaicić.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze