Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej

30 min
2 porcje
Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną umieść w misce i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko oraz olej i zmiksuj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, aby trochę zgęstniało. Przed rozpoczęciem smażenia naleśników wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewaj porcję ciasta tak, aby cienką warstwą przykryło dno patelni. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty na złocisty kolor. Ciasto w misce należy od czasu do czasu przemieszać, ponieważ mąka opada na dno.
Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej - jak zrobić, przepis, krok 2
Bezglutenowe naleśniki można podawać tak samo jak zwykłe – z nadzieniem słodkim (na przykład z serkiem Mascarpone i sezonowymi owocami lub klasycznie z dżemem), a na słono polecam farsz ze szpinakiem i pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze