Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

1 godz.
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto naleśnikowe
  • Mleko (2%) - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Woda gazowana (mocny gaz) - 250 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Kurkuma - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
  • Szpinak (świeży) - 150 g
  • Twaróg (lub granulowany serek) - 250-300 g
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
  • Sól - 1 szczypta

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz jajka z szczyptą soli i dodaj resztę składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj wody.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładaj je na talerz i przykryj bawełnianą ściereczką.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Szpinak umyj i podsmaż na patelni. Ostudzony szpinak dodaj do twarogu (lub serka), dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż na naleśnik i zwiń w rulonik.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Przygotowane naleśniki podgrzej na patelni pod przykryciem przez około 2 minuty i podawaj na ciepło. Dla urozmaicenia dania możesz delikatnie polać śmietanką lub ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku.
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze