Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
1 godz.
8 porcji
Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mleko (2%) - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 250 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 150 g
- Twaróg (lub granulowany serek) - 250-300 g
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
- Sól - 1 szczypta
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz jajka z szczyptą soli i dodaj resztę składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj wody.
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładaj je na talerz i przykryj bawełnianą ściereczką.
Szpinak umyj i podsmaż na patelni. Ostudzony szpinak dodaj do twarogu (lub serka), dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż na naleśnik i zwiń w rulonik.
Przygotowane naleśniki podgrzej na patelni pod przykryciem przez około 2 minuty i podawaj na ciepło. Dla urozmaicenia dania możesz delikatnie polać śmietanką lub ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze