Orzeźwiająca pasta jajeczna z rzodkiewką i majonezem
15 min
4 porcje
Pasta jajeczna z rzodkiewką to nowe wydanie klasycznego przepisu. Za sprawą dodatku delikatnie ostrej w smaku rzodkiewki, pasta zyskuje bardziej orzeźwiający smak. Doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia!
Kaloryczność: 155 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 5 sztuk
- Rzodkiewka - 4 sztuki
- Majonez - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Jajka umieść w garnku z zimną wodą i postaw na ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez około 8-10 minut.
Obierz jajka, a następnie pokrój je w drobną kostkę, przełóż do czystej miski i dodatkowo rozetrzyj widelcem na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego także blendera lub malaksera.
Oderwij liście i łodyżki od rzodkiewki. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć warzywa do jajek, dodaj sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj do gotowej masy majonez oraz jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Do pasty możesz dodać również świeże zioła: szczypiorek lub koperek.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze