Pasta jajeczna z łososiem

20 min
6 porcji
Pasta jajeczna z łososiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Jajka - 4 sztuki
  • Łosoś (wędzony) - 150 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Majonez (lub jogurt naturalny) - 2-3 łyżki
  • Koperek - kilka gałązek
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie

Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą, odstaw do ostygnięcia i obierz. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Pasta jajeczna z łososiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Łososia posiekaj na drobne kawałki. Koperek posiekaj.
Pasta jajeczna z łososiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Wymieszaj razem jajka, cebulę, łososia i koperek. Zostaw odrobinę koperku, aby użyć go do ozdobienia pasty. Dodaj majonez (lub możesz zastąpić jogurtem naturalnym, wtedy pasta będzie mniej kaloryczna) i dopraw solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z łososiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę jajeczną z łososiem możesz jeść od razu, albo najpierw schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać ją na świeżym chlebie lub grzankach.
Pasta jajeczna z łososiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze