Pasta jajeczna z łososiem
20 min
6 porcji
Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Łosoś (wędzony) - 150 g
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez (lub jogurt naturalny) - 2-3 łyżki
- Koperek - kilka gałązek
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą, odstaw do ostygnięcia i obierz. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Łososia posiekaj na drobne kawałki. Koperek posiekaj.
Wymieszaj razem jajka, cebulę, łososia i koperek. Zostaw odrobinę koperku, aby użyć go do ozdobienia pasty. Dodaj majonez (lub możesz zastąpić jogurtem naturalnym, wtedy pasta będzie mniej kaloryczna) i dopraw solą i pieprzem.
Pastę jajeczną z łososiem możesz jeść od razu, albo najpierw schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać ją na świeżym chlebie lub grzankach.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze